Teknikens utveckling – från då till nu

Av155cm.se

Teknikens utveckling – från då till nu

Det finns få branscher som generellt har utvecklats så mycket som tekniken. Men det har också skett under många århundranden.

Har funnits länge

Det är troligtvis många som tänker sig att tekniken inte har haft en sådan utveckling som under de senaste decennierna. Ibland är det nästan svårt att sätta fingret, och konkret förklara, hur mycket teknologin faktiskt har gått framåt sedan 1950-talet. Även om teknik är ett ämne i skolan har det inte alltid varit så prioriterat.

Andra världskriget var ett viktigt startskott på många sätt, men i alla fall om man jämför den moderna tekniken. Här finns det vissa viktiga saker att tänka på. Den moderna tekniken, det vill säga den från 1950-talet och framåt, har utvecklats enormt snabbt. Från att ha gamla och små bilar kan fordon nu för tiden köra på egen hand och vara oerhört effektiva. Samtidigt har internet gått från att anses vara en fluga, till att vara något som mängder av världens befolkning har ständigt – i sin egen ficka.

Men tittar man på den faktiska utvecklingen samt innebörden av tekniken skedde det också mycket förr i tiden. Det gjordes inte i samma takt som förut, men dock med uppfinningar som förändrade världen på många sätt. Det vill säga: en långsammare teknik, men en minst lika viktig.

Några konkreta exempel på det här är Thomas Edison. Amerikanen uppfann bland annat glödlampan och han har generellt haft ett väldigt stor inflytande på den elektroniska revolutionen. Såna här uppfinningar tog förstås tid, men förändrade också människors sätt att leva.

Dessutom på ett mindre dramatiskt sätt än smarta telefoner och den typen av teknologi. Glödlampan gav till exempel en helt ny livskvalitet till människor. Även om inte alla fick tillgång till det direkt innebar det åtminstone att så småningom fick människor chansen till att faktiskt uppleva kvällarna på andra sätt. Det vill säga genom att ha ljus, något som påverkade människan stort. Inte minst genom att man kunde lysa upp städer och ha mer etablerade aktiviteter under kvällstider. En smartphone var viktig på många sätt, inte minst för förmågan att kunna kommunicera och leva ett snabbare liv. Men samtidigt har det långt ifrån varit nödvändigt. Även om den är uppskattad hade människan kunnat leva på även utan den.

Om författaren

155cm.se