Teknikens historia i världen

Av155cm.se

Teknikens historia i världen

Teknik är något av det viktigaste vi har. Varför? Bland annat eftersom det har satt grundpelare i hur vi lever våra liv.

Tekniken styr det mesta

Det kanske låter som en överdrift, men faktum är att tekniken har en enorm påverkan och inverkan på hur människor lever sina liv. Till exempel är väldigt många människor – över hela världen – direkt beroende av sina mobiltelefoner, det vill säga smartphones. Det här var dessutom inte något som ens existerade för ett antal decennier sedan, men nu går det knappt att leva utan.

Många har alla sina bilder där, eller åtminstone tagna via smarta telefoner. En del har alla sina kontakter där, vare sig det är via kontaktboken, WhatsApp, Messenger eller något annat. Utöver det väljer en hel del att arbeta helt via, eller med viss hjälp, av sina telefoner.

Exemplen på hur tekniken har förändrat och utvecklats människors liv är många, och slutar inte vid smarta telefoner. Idag är många även beroende av sina bilar, och den industrin har utvecklats på många sätt. Förr var det svårt och ganska långsamt att förflytta sig med bil. Men nu är det ett oerhört smidigt fordon och det utvecklas ständigt. Fler och fler bilar allt mer miljövänliga samtidigt som de också blir enklare att köra – ibland även självgående. Tesla är ett bra exempel på de båda, och fler exempel kommer att komma. Inom fordonsindustrin finns det även många liknande exempel. Inte minst när det gäller bussar, men flygindustrin är kanske det som har lyckats utvecklas mest under sin relativt korta, aktiva livstid.

Går det att leva utan teknik?

Skulle det vara möjligt idag att leva helt utan teknik idag? Det beror troligtvis på vilka förutsättningar man har. Folk som väljer att leva på det viset blir oftast uppmärksammade eftersom det här är inte är ett enkelt livsval.

Men varför är det inte enkelt? Borde det inte vara mer simpelt att leva som man föddes, utan något krångel? Det enkla svaret borde vara ja, men det mer komplicerade svaret är ett ruggande nej. Och det av flera anledningar.

Använder man Sverige som exempel blir det till exempel ännu tydligare. Här är du beroende av tekniken för att ens kunna köpa något. Utan tekniken kommer du inte ha en chans att få tag i dina pengar, hur du än sparar dem. Att använda kontanter är ytterst ovanligt, och om några generationer, eller kanske bara år, kan det mycket väl ha försvunnit helt.

Att kontakta sin bank kräver i princip att man använder sig av någon form av teknik. Bor man i staden är man beroende av den på något sätt eller ett annat, men inte ens på landet är det enkelt att leva utan den i längden.

Om författaren

155cm.se